up2med
מתוך הצהרת אמנת אוטווה: "התנאים הבסיסיים והמשאבים של הבריאות הם: שלום, הגנה, חינוך, מזון, הכנסה, מערכת אקולוגית יציבה, משאבים בני קיימא, צדק חברתי ושוויון."
תכנית up2med "בריא ללמוד מזה" –
תיווך הליכים רפואיים
בתכנית "בריא ללמוד מזה" up2med הילד לומד על המחלה, על הטיפולים, על ההליכים הרפואיים או על מערכות הגוף. ובתוך כך הוא נחשף לתחומי ידע נוספים בצורה מושכת ומעניינת. באמצעות תכניות הלימוד המותאמות לחוויית האשפוז אנו עוזרים לילדים להפוך את השהייה בבית החולים, ואת האתגרים הרגשיים הנלווים אליה, להזדמנות מעצימה ומחזקת. "בריא ללמוד מזה" משמרת את תפקידו של הילד כתלמיד בשלב זה בחייו, ומקנה לו הזדמנות בלתי רגילה להצלחה.
תיווך ההליכים הרפואיים
הצוות החינוכי מכין תכניות לימוד לאירועים רפואיים שונים כמו בדיקת דם, הכנסת עירוי והכנה מה קורה בגוף כשיש חום, הכנה לקראת הרדמה וניתוח, כיצד לבלוע כדורים ועוד. תכניות אלו כוללות משימות לימודיות דומות לאלה של בית הספר רגיל, אלא שתוכנן קשור למציאות חייו של הילד החולה. מטרות התכניות הן להעשיר את הידע הקיים, להגדיל את רמת ההבנה, להגביר את הרגשת השליטה והמוטיבציה, להקטין חרדות ולעודד חשיבה עצמאית וסנגור עצמי. הידע שנצבר מוסיף לילד תחושת שליטה, מעדן את תגובות הכאב והחרדה ועוזר לו לעבור את הטיפולים ואת תקופת האשפוז כולה בצורה רגועה יותר.
בכל תכניות הלימוד שלנו, ובמיוחד התכניות המתווכות את ההליכים הרפואיים, יש עקרונות פדגוגיים שהם הליבה של הפדגוגיה הבית ספרית.
מודל פדגוגי דינמי:
ידע
רגש
התנסות
התנסות
שילוב של שלושת העקרונות האלה עוזר לילדים ללמוד בצורה חווייתית.
תהליכי פיתוח והטמעה:
לבית הספר מנגנונים שיטתיים לפיתוח תכניות והטמעתם בתוך הצוות ומחוצה לו. לכל תכנית יש צוות מוביל שמפתח אותה, ולאחר שהושלם שלב הפיתוח, מתקיימת הטמעה בין כל חברי הצוות.
עקרון השיתוף מתקיים בקפידה, ומאפשר לכל הידע שמתפתח להפוך לנכס בית ספרי שעובר מדור לדור.
ההתנסות הלימודית של תיווך ההליכים הרפואיים מוביל לחוויה מחזקת הרוקמת את סיפור המחלה מחדש ומעמידה לילד/ה יסודות חיוביים, תומכים ואיתנים.
קידום בריאות ברוח אמנת אוטווה
בהצהרת אוטווה של ארגון הבריאות העולמי כתוב כך: "התנאים הבסיסיים והמשאבים של הבריאות הם: שלום, הגנה, חינוך, מזון, הכנסה, מערכת אקולוגית יציבה, משאבים בני קיימא, צדק חברתי ושוויון."
בית הספר הניסויי הדסה מתייחס לקידום בריאות גם בהיבט החברתי. המשנה החינוכית שלנו: סביבה מוגנת לפרט, שירותי חינוך ותמיכה רגשית, טיפוח אוירה רב תרבותית ודאגה לתנאים מאפשרים עבור כל תלמיד חולה בבית הספר.
בכל שנה אנו עושים מאמץ שמחזק את מיומנות הצוות לחשיבה דמוקרטית ברוח הקוד האתי שכתבנו כמשאב בר קיימא (ראה דף "הקוד האתי"). אנו מטפחים דיאלוג המבוסס על ערכים של הומניזם ודנים בפרקטיקות ההתנהגותיות הנובעות ממורכבות האוכלוסייה הרב תרבותית שמגיעה לבית הספר.
בבית הספר הוקם צוות מוביל אתיקה ומדיניות רב תרבותית המטמיע את החשיבה הדמוקרטית בצוות הרחב, במפגשי מליאה ובחיי היום יום.
תוכניות
הכנה לניתוח
תוכנית הכנה לניתוח מיועדת לילדים שצפויים לעבור ניתוח, ומטרתה היא לתת מידע על כל השלבים מרגע ההגעה לבית החולים ועד השחרור.
ניתן להתאים את התוכנית לכל ילד וילד לפי גילו, ולפי רמת ידיעותיו לתהליך.
תכנית הכנה לניתוח מותאמת באופן רגשי לתלמידים ומפרטת בהסבר פשוט וברור לגבי סוג הניתוח ומורכבותו.
ההדרכה מאפשרת לילדים לשאול שאלות, להביע את רגשותיהם ומחזקת את תחושת השליטה שבעקבותיה ההליך הרפואי הופך להתנסות מוכרת עבורם ועבור הוריהם.
תוספתן
התוכנית מיועדת לילדים שיש להם דלקת תוספתן ומתייחסת לכל התהליך שהילד עובר כשיש לו דלקת בתוספתן.
בבית הספר נאפשר עיבוד רגשי לחוויה של הילד, מהאבחון עד לניתוח וההחלמה מהניתוח, ונלמד יחד על האיבר תוספתן ועל מיקומו בגוף ועל מערכת העיכול.
התוכנית מכילה חוברת הסבר, ודגם שממחיש את התהליך הגופני שאירע בצורה חווייתית על מנת לאפשר לשאול שאלות, לעבד ולוונטילציה של החוויה.
עצמות ושברים
התוכנית מיועדת לילדים שהגיעו בעקבות שבר בעצמות ואנו מתייחסים לאירוע שחווה הילד דרך שאילת שאלות, המאפשרות לילד לספר את סיפורו האישי ולעבד את החוויה. ביחד נלמד על האירוע הרפואי כמו בדיקת רופא, צילום רנטגן, הצורך בהגעה לבית חולים, הסבר והכנה לניתוח אם יש צורך.
נשוחח ונלמד על תפקידי העצמות וחשיבותן אצל בני האדם והחיות.
הכנה לניתוחי לב
התוכנית מיועדת לילדים שעתידים לעבור ניתוח בלב ומטרתה להכין את הילד לתהליך שיעבור ביום הטרום ניתוח, כמו קבלה אצל האחות ולקיחת סימנים, בדיקת דם, בדיקת רנטגן וא.ק.ג, ונלמד ביחד גם על התהליך שיעבור ביום הניתוח, ונכין את הילדים והוריהם גם לשהות בטיפול נמרץ לאחר הניתוח.
אנו נסביר בהתאמה לגיל ולמוכנות של הילד על כל המכשירים שיהיו מחוברים אליו לאחר הניתוח, מה המטרה של כל אחד מהם ובאיזה שלב יהיה אפשר להוציא כל אחד מהמכשירים. התוכנית מאפשרת לילדים ולהוריהם לשאול שאלות, והופכת את השלבים למוכרים יותר ומתוך כך פחות מאיימים.
נשוחח ונלמד על תפקידי העצמות וחשיבותן אצל בני האדם והחיות.
החלמה מכוויות
תוכנית החלמה מכוויות היא תוכנית מיועדת לילדים שעברו כוויה. התוכנית בנויה משלבים שונים כדי שתתאים לסוג הכוויה והטיפול בה. היא כוללת היכרות עם הילד והמשפחה, ונקבל הסבר על העור וחשיבותו, הסבר על התזונה וההחלמה, ועל ההתערבות הרפואית בטיפולים כדי להקל על ההתמודדות ולהקל על תחושות הכאב הנלוות.
תקציר תכנית לקיחת סימנים
בתכנית לקיחת סימנים נלמד ונכיר ביחד את משמעות המושג "לקיחת סימנים" ונלמד על אנשי הצוות והעובדים שבבית החולים ובאופן כללי על מושגים רפואיים.
התוכנית כוללת הסברים ומידע לגבי התהליכים הרפואיים כגון לחץ דם, חום, מד סיטורציה ועירוי., ומאפשרת לתת לילד/ה כלים להרגעת חרדה על ידי הכרות והתנסות עם חלק מהציוד הרפואי אותו יפגוש במהלך האשפוז.
הכנסת זונדה
תכנית הכנסת זונדה מתווכת למטופל את ההליך ואת המשמעויות הרפואיות שלו תוך התייחסות ומענה לשלושה שלבים בהליך הרפואי של הכנסת הזונדה.
שלב א – תרום פרוצדורה, בו מקבל המטופל את הידע הפזיולוגי והרפואי על ההליך, ועושה הליך של עיבוד וקבלה של הפרוצדורה.
שלב ב – בשלב זה המטופל יכול לבחור לעצמו אמצעים להסחת דעת, הרגעה וסביבה בטוחה, לבחור אם הוא מעוניין באיש צוות מוכר… ונזהה דרכים להקלה על ההליך הרפואי.
שלב ג – המטופל בוחר אופן יצירה עם הזונדה, מנסה לשווק את ההליך ובונה ריבוע פרסום/תמיכה/ או משהו משעשע בעזרת צינור הזונדה. ובסוף אף כותב בספר הטיפים למטופלים אחרים.
הסיפור שלי
תוכנית "הסיפור שלי" היא תכנית רגשית המשלבת תמונות ותצלומים לפי בחירת התלמיד/ה ויצירת אלבום-סיפור מתמשך לאורך תקופת הטיפול, מזווית הנרטיב של הילד/נער. האלבום "הסיפור שלי" מסייע לתלמיד בהתמודדותו הרגשית בתקופת המחלה, ומבוססת על ראייה הוליסטית.
מניסיון של שנים ומאות רבות של תלמידים מצאנו שככל שהילד המטופל שותף לתהליך הטיפולי שהוא עובר, כך יכולת ההתמודדות שלו מתעצמת, תחושת השליטה שלו מתחזקת, וכוחות הריפוי שלו גדלים.
גיבורי המחט
תוכנית גיבורי המחט מיועדת לכלל הילדים מגיל 0 עד גיל 21. בתוכנית זו צוות ביה"ס מסייע בזיהוי התערבויות לא פרמקולוגיות המתאימות לקידום תוצאות מוצלחות. התערבויות אלו כוללות הכנה רגשית ואינפורמטיבית מרגיעה לפני ובמהלך הליכים כואבים בתיאום ובקשר עם צוות הרפואי המטפל.
– הכנה רגשית לבדיקת דם, חיסון והכנסת עירוי כדי להפחית פחדים ולקדם שיתוף פעולה מקסימלי מצד הילדים.
– צמצום החוויה הלא נעימה והפיכתה למצב נינוח, בטוח ומספק (לילד.ה, להורים ולצוות).
– הקטנת השלכות לטווח הקצר (סבל מקומי) והארוך השפעה על סף כאב, חרדה או חוסר שיתוף פעולה.
תכנית סכרת
מטרת התכנית היא הרחבת תחושת הבטחון ואיכות החיים בהתמודדות עם מחלת הסכרת, ולסייע לילדים חולי סכרת בעיבוד והבנה של המחלה והשלכותיה על חיי היום-יום.
אנו מעניקים לילדים כלים המאפשרים התמודדות נכונה עם מחלת הסכרת, באמצעות הסברים ואמצעי המחשה בנושאים: תזונה נכונה, כלים לחישוב פחממות, הפרשת אינסולין בגוף, שמירה על רמת סוכר מאוזנת, וחשיבות שמירה על פעילות גופנית מתאימה.
התכנית כוללת רכישת כלים להרגעת חרדה, הבעת רגשות ותחושות, והשליטה בהם.
תכנית C.F
מטרת התכנית היא הרחבת תחושת הבטחון ואיכות החיים בהתמודדות עם מחלת הסכרת, ולסייע לילדים חולי סכרת בעיבוד והבנה של המחלה והשלכותיה על חיי היום-יום.
אנו מעניקים לילדים כלים המאפשרים התמודדות נכונה עם מחלת הסכרת, באמצעות הסברים ואמצעי המחשה בנושאים: תזונה נכונה, כלים לחישוב פחממות, הפרשת אינסולין בגוף, שמירה על רמת סוכר מאוזנת, וחשיבות שמירה על פעילות גופנית מתאימה.
התכנית כוללת רכישת כלים להרגעת חרדה, הבעת רגשות ותחושות, והשליטה בהם.
משקפות וירטואליות
התכנית משלבת טכנולוגיה מתקדמת של Virtual Reality והיא נועדה לאפשר הירגעות והסחת דעת בזמן פרוצדורות רפואיות. התכנית כוללת למידה חווייתית של נושאים רפואיים, שמפעילה את הדמיון ואהובה מאוד על הילדים.
הכנה להשתלת מח עצם
תכנית ההכנה להשתלת מח עצם נועדה להכיר לילד את שלבי הטיפול: התקופה שלפני ההשתלה, יום ההשתלה והשהות באשפוז אחרי ההשתלה. התכנית כוללת גם הסבר על הבדיקות המתבצעות לקראת ההשתלה ועל הטיפולים הנלווים.
ביחד נכיר לילד את סדר היום וההליכים הרפואיים השגרתיים במחלקה, ונציג לילד את הצוות הרפואי והחינוכי שיפגוש בתקופת האשפוז ואת החדר שבו ישהה.
המטרות הרגשיות של התכנית הן להקל על חווית האשפוז וחיזוק תחושת השליטה של הילד במצב, להוריד את רמת הלחץ והפחד ולתת לילד מרחב לעיבוד רגשי של החוויה שהוא עובר.
תכנית הכנה לבדיקת MRI
מטרת התכנית היא לחשוף את הילד לבדיקת MRI, על מנת שיצליח לעבור את הבדיקה ללא הרדמה.
התכנית כוללת הסבר ומידע לגבי האופן שבו מתבצעת הבדיקה, רכישת כלים להרגעת החרדה, הבעה רגשית ושליטה עצמית.
במהלך ההכנה הילדים יתנסו בשימוש באביזרים הממחישים את הבדיקה כגון: סרט הדמיה של MRI, שימוש במשקפי VR, משחק פליימוביל של MRI, והמחשה של צילום סטאטי לעומת צילום בתנועה.
תווים השניים
בתכנית זו תבואו אלינו ללמוד דרך ייחודית ונפלאה לעבור את מהלך האשפוז ברוגע נפשי ובפוקוס מלא.
בתוכנית תווים השניים הילד מונחה ע"י מורה / מטפל רגשי מבית הספר ומתחבר למכשיר ביופידבק מוזיקלי שבודק את דופק הלב וממיר אותו לשינויים בקצב המוזיקה שנבחר.
הילד לומד לנשום בקצב הלב שלו לפי ההדרכה המוזיקלית שהוא שומע, וביחד אנו לומדים כיצד ליישב ולהרגיע את המחשבות והרגשות שלנו.
ההבנה, התחושה והפרשנות של הילד בזמן התכנית נותנות לו כוח לשלוט במצב ולהביא לרגיעה ע"י נשימה בקצב מתאים להפעלת המערכת הפראסימפתטית.
נשירת שיער
התוכנית "נשירת שיער" מיועדת לילדים חולי סרטן במחלקה ההמטו-אונקולוגית שעקב קבלת הטיפולים הכימותרפיים נגרמת תופעת הלוואי של נשירת שיער.
אצלנו נלמד ונדגיש שנשירת השיער היא זמנית והיא תופעת לוואי של הטיפול, וכאשר הטיפול מסתיים השיער צומח חזרה. התוכנית מותאמת לילד הצעיר וכן לבני נוער שהעיסוק בדימוי עצמי ובנראות בתקופה זו של חייהם משמעותי.
ביחד אנו נחזק בטיפול רגשי את הדימוי העצמי ונעזור להתמודדות טובה יותר של הילדים המאושפזים.
בבית הספר חשוב לנו גם ללוות ולהדריך את ההורים להמשך תמיכה בילדיהם, ובאופן קבלת העזרה וההשלמה על מנת להשפיע באופן מיטבי על הילד/ה שסובלים מהתופעה הזמנית של נשירת השיער.
תכנית מסלולים
תוכנית מסלולים נועדה כדי להנגיש לתלמידים מראש את התוכנית הרפואית המצפה להם בטווח זמן שיקבע מראש עם התלמיד ומשפחתו ובהתאם לסוג האשפוז. בתכנית נכין יחד וננהל את המעקב אחרי התוכנית הרפואית בגליון של מסלול אותו הילד יבחר. ביחד עם איש/אשת צוות מביה"ס ידביק/ירשום/יצייר את הבדיקה המצופה לו, וכן יחבר למסלולו סמליל עם רגשון שמשקף את מצבו הרגשי לאחר הבדיקה.
התהליך של המסלול ילווה בשיח רגשי שמטרתו להחזיר לילד את השליטה במה שקורה לו בביה"ח ולפתח אצלו את החוסן הפנימי והאישי ויוסיף כלים להתמודדות בתקופת האשפוז.
הכנסת צנתר מרכזי
כשילדים ובני נוער מגיעים למחלקת המטו-אונקולוגיה אחת מההפרוצדורות הראשונות שהם נאלצים לעבור במסגרת האשפוז היא הכנסת צנתר מרכזי שדרכו ניתן הטיפול.
מטרת התוכנית בבית הספר היא להפוך את ההליך להתנסות מוכרת ומובנת יותר ולהוריד את רמת הלחץ והדאגה בקרב הילד/ה על מנת שיוכלו לקבל את הטיפול בצורה המיטבית.
ביחד נלמד ונבין את ההליך בהתאמה לילד.
גשר לקשר
התמודדות עם מחלות הגורמות לאשפוזים ארוכים כוללת ניתוק מהסביבה הטבעית של הילדים ובני הנוער בבית החולים. הילד החולה מתנתק מבית הספר שבו היה נוכח מידי יום ביומו מנותק מהשיעורים הלימודיים מהחברים ומהמורים והקהילה המוכרת.
בעקבות המצב הוקמה תוכנית "גשר לקשר" המסייעת לילדים החולים לחזור במידת האפשר לשגרת חייהם כפי שהתנהלו לפני מחלתם.
כיום בעידן המחשוב והתקשורת המפותחים, התלמיד החולה מתחבר לכיתה שלו באופן מקוון וחוזר להיות חלק משגרת הקהילה שהיה רגיל אליה לפני האשפוז.
תלמידים שמשתתפים בתוכנית מקבלים מבית הספר הדסה אייפד וכך גם מוריהם בבית הספר בקהילה. באייפד מותקנת אפליקציה של שיחות וידאו והתלמיד וכיתתו מתקשרים ביניהם, ובכך התלמיד הופך להיות שותף פעיל לנעשה בכיתה.
בליעת כדורים
בתכנית בליעת כדורים אנו נלמד ביחד מיומנות לבליעת תרופות מוצקות ונוזליות (טבליות ,קפסולות וסירופ) בקלות ובנעימות וללא סבל מיותר.
בתכנית זו ילדים מגיל שנתיים לומדים לבלוע תרופה בשלמותה מבלי להרגיש את טעמה המר.
בליעה הינה מיומנות שכבר קיימת אצל כל אדם שאוכל ובולע אוכל.
רכישת המיומנות נעשית באמצעות המחשה של סוכריות בגדלים שונים, בצורה חווייתית שמעצימה את הילד/ה.
הילדים וההורים מוזמנים להדרכה בבית הספר עם מורה מומחית תחום בליעת כדורים.
תכנית הקרנות
תוכנית הקרנות מאפשרת לילד.ה לעבור את סדרת ההקרנות ללא צורך בצום לפני הרדמה ואפילו ללא הרדמה כלל!, כך שבתום ההקרנה תוכלו להשתחרר לבית יותר מהר.
בתוכנית זו הילד.ה נחשפים לתהליך ביצוע ההקרנה באמצעות סימולציה ובאופן חוויתי ומוחשי של התהליך, עם עזרים אמיתיים כגון בניית מסיכה לעוברים הקרנת ראש או צוואר, או הכנת תבנית לאיבר המוקרן בעזרת כרית מיוחדת. נגלה ביחד גם את הדגם המוקטן שלנו למכונת ההקרנה ונתרגל על הבובה דורה את ההקרנות.
הילדים יבינו את חשיבות השכיבה ללא תזוזה עד תום ההקרנות, וביחד נחסוך לנו ולהורים את החששות והפחדים ואף את חומרי ההרדמה והצומות לפני ההרדמה.